Skip to main content

Het beste licht voor landschapsfotografie

Hoe vermijd je hard licht?

Als ik van plan ben om landschapsfoto's te gaan maken is het weer het eerste waarop ik let. Blijft het droog, want regen vind ik toch wel lastig, schijnt de zon, wanneer gaat de zon op en onder, is het bewolkt?

Wat inmiddels in mijn systeem zit is dat ik atijd de tijd op de dag zoek dat het licht zo zacht mogelijk is. Aangezien ik liever 's avonds fotografeer dan 's morgens, en dat met name in de zomer, weet ik wel voortaan wanneer het gouden uur die dag begint en eindigt. Ik heb daarvoor een kalender in mijn agenda die dat precies aangeeft. Deze tijd verloopt ongeveer twee minuten per dag.

Doordat ik zo gefocust ben op zonlicht en het gouden uur, vergeet ik ook wel eens mijn camera te pakken bij bewolkt weer. Als het de hele dag bewolkt is, kan ik de hele dag fotograferen. Het wolkendek geeft een mooi, zacht, difuus licht en zorgt voor een mooie lichtverdeling in de foto. Dus ben ik tegenwoordig extra gefocused op de bewolkte dagen. Zeker omdat ik in de nabewerking zelf het licht bepaal in de foto en dat kan ik een foto met zacht licht achteraf veel beter regelen dan met een foto met direct zonlicht.

Hieronder vindt je enkele voorbeelden van foto's gemaakt bij een bewolkte dag. Je ziet hoeveel je in de nabewerking kunt wijzigen.

Ik ben benieuwd hoe jij er naar kijkt.

© 2012 - 2024  Kees van Dongen - Fotografie  |  Alle rechten voorbehouden  |  Privacybeleid  |  Disclaimer  |  Website: Van Dongen Design