Skip to main content

logo Kees van Dongen

Shoot in De Pan

Eind december 2018 ben ik op pad geweest met een collega fotograaf die wat meer wilde weten over de manuele stand van zijn camera.

Mijn collega fotografeert namelijk meestal in de automatische stand. Op zich prima, de camera kiest de beste gemiddelde waarden om zo een zo best mogelijke foto te maken. Het nadeel van deze automatische instelling is dat de camera het licht meet met de opdracht om de foto een zo goed mogelijke kans van slagen te geven en kiest daarbij dus voor de beste gemiddelde waarden. Maar wat als je nu een foto wilt die wat donkerder moet zijn, of lichter, of je moet tegen het licht in fotograferen? Dan is het fijn als je de camera in de halfautomatische of manuele stand kunt zetten en de foto zo kunt maken zoals jij hem wilt hebben.

We hebben daarom gesproken over een belangrijk onderdeel in de fotografie namelijk het diafragma. Wat kun je er mee regelen en wat zijn de gevolgen van de aanpassing van het diafragma? Mijn collega is na deze middag met deze nieuwe info op pad gegaan om te zien of hij daar betere en mooiere foto's mee kan maken.

© 2012 - 2024  Kees van Dongen - Photography  |  All rights reserved  |  Privacypolicy  |  Disclaimer  |  Website: Van Dongen Design