Van rauwe foto tot eindproduct

 Geschreven op 22 juni 2019 door Kees van Dongen Van onbewerkte RAW tot bewerkte JPG

Van rauwe foto tot eindproduct
Ik krijg veel vragen over mijn workflow oftewel welke software ik gebruik en hoe ik een foto bewerk. Dit is helaas niet zo snel uit te leggen aangezien elke foto andere bewerkingen krijgt. Het hangt af van de compositie, het licht, de kleuren enz. enz.

Ik kan wel een indruk geven van de verschillende mogelijkheden die ik hanteer.
Om te starten bewerk ik eerst de foto in een RAW-converter. Dat kan bijvoorbeeld met Lightroom, Photoshop, Affinity of een andere fotoprogramma wat een RAW-converter bevat. Zelf gebruik ik Capture One. Na jaren Lightroom te hebben gerbuikt vind ik dat Capture One mijn foto's een stuk beter bewerkt. De aanpassingen zijn veel subtieler te regelen en er komt naar mijn mening een betere foto naar voren.

Vervolgens exporteer ik de foto naar Photoshop. Dat kan ook naar Affinity (dit programma is erg in opkomst en een interessante concurrent voor Photoshop).
In Photoshop begint eigenlijk pas het echte werk. Daarin gebruik ik veelal luminositymasks oftewel maskers om het licht te beïnvloeden of andere lagen met maskers. Het mooie ervan is dat je een deel van de foto hiermee kunt aanpassne en echt precies kunt werken. Er zijn veel maskers te maken en op allerlei overlaylagen toe te passen. Het geeft echt alle vrijheid op een foto helemaal naar je hand te zetten.

Soms gebruik ik NIK-filters en Topaz-filters alsmede Luminar om de foto af twerken. Uiteindelijk is het dan klaar en kan het worden geëxporteerd naar JPG.

Hieronder zie je de originele foto en de foto na bewerking. Schuif de verticale schuif naar links of naar rechts om het verschil te bekijken.

Meer voorbeelden van 'voor en na' vind je hier:

MEER VOORBEELDEN

Ben je geïnteresseerd om zelf aan de slag te gaan? Je kunt bij mij een workshop Fotobewerken volgen.

Neem gerust contact op voor vragen

Gerelateerde artikelen


Tags: Affinity Photo, Capture One, Fotografie, Lightroom, Photoshop, Workflow

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
Volg me op Social Media
© Kees van Dongen - Alle rechten voorbehouden 2020 - Privacybeleid - Disclaimer - Website: Van Dongen Design