Het beste licht voor landschapsfotografie

Hoe vermijd je hard licht?

Het beste licht voor landschapsfotografie
Door Kees van Dongen , maandag, 03 augustus 2020
Als ik van plan ben om landschapsfoto's te gaan maken is het weer het eerste waarop ik let. Blijft het droog, want regen vind ik toch wel lastig, schijnt de zon, wanneer gaat de zon op en onder, is het bewolkt?

Wat inmiddels in mijn systeem zit is dat ik atijd de tijd op de dag zoek dat het licht zo zacht mogelijk is. Aangezien ik liever 's avonds fotografeer dan 's morgens, en dat met name in de zomer, weet ik wel voortaan wanneer het gouden uur die dag begint en eindigt. Ik heb daarvoor een kalender in mijn agenda die dat precies aangeeft. Deze tijd verloopt ongeveer twee minuten per dag.

Doordat ik zo gefocust ben op zonlicht en het gouden uur, vergeet ik ook wel eens mijn camera te pakken bij bewolkt weer. Als het de hele dag bewolkt is, kan ik de hele dag fotograferen. Het wolkendek geeft een mooi, zacht, difuus licht en zorgt voor een mooie lichtverdeling in de foto. Dus ben ik tegenwoordig extra gefocused op de bewolkte dagen. Zeker omdat ik in de nabewerking zelf het licht bepaal in de foto en dat kan ik een foto met zacht licht achteraf veel beter regelen dan met een foto met direct zonlicht.

Hieronder vindt je enkele voorbeelden van foto's gemaakt bij een bewolkte dag. Je ziet hoeveel je in de nabewerking kunt wijzigen.

Ik ben benieuwd hoe jij er naar kijkt. 

Original

Original

After processing

After processing

Original

Original

After processing

After processing

Workshop volgen?

Zou u ook meer willen weten over het bewerken van foto's of het samenvoegen van meerdere foto's? Volg dan een workshop en ontdek hoe u uw foto's veel meer sfeer en gevoel kunt geven.

Ik geef me op!

Over de schrijver

  • Kees van Dongen

    Kees van Dongen

    Kees van Dongen is landschapsfotograaf gevestigd in Helmond in Nederland.
    Hij houdt zich bezig met bosfotografie en geeft workshops op het gebied van fotografie en post-processing voor bewerking van foto's.

Gerelateerde artikelen

Lees ook: Tags: Fotografie, Landschap, Landschapsfotografie, Licht, Nederland
 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Deel me 
Volg me
© 2021 Kees van Dongen - Alle rechten voorbehouden - Privacybeleid - Disclaimer - Website: Van Dongen Design